Harta Europa      Harta Europa


Harta Europa    Harta Asia    Harta Asia Middle East    Harta Asia South East    Harta America de Nord    Harta America Centrala    Harta America de Sud    Harta America United States

Harta Africa    Harta Antarctica    Harta Teritoriu Arctic    Harta Oceania

        La data de 13 ianuarie 2006, a avut loc inaugurarea primei staţii româneşti permanente de cercetare şi explorare din Antarctica,Staţia Law-Racoviţă. Baza Română de Cercetări Antarctice Law-Racoviţă a fost oferită României de către Divizia Antarctică Australiană.
      Baza românească de cercetări din Antarctica poartă în comun numele primului cercetător australian care a cercetat Antarctica de Est, Philip Law şi al primului biolog din lume care a cercetat viaţa antarctică, românul Emil Racovita. Ea a fost înfiinţată de către guvernul australian în anul 1989, în prezent ţara de la antipozi deţinând alte trei staţiuni de cercetare în regiune.
      "Este o premieră pentru cercetarea antarctică din România, ţară semnatară din 1971 a Tratatului Antarctic, care ne dă dreptul la utilizarea teritoriului din Sudul extrem în scopuri paşnice. (...) Este mult mai uşor pentru o ţară aflată într-o poziţie geografică ca aceea a României să preia o bază mai veche decât să construiască una nouă", a afirmat, cu prilejul inaugurării staţiei, directorul Institutului Român de Cercetări Polare, Teodor Negoiţă. [3]
       Staţiunea Law-Racoviţă, condusă de exploratorul român Teodor Negoiţă, este amplasată într-o zonă stâncoasă aflată la 3 km de coasta Ingrid Christensen din Ţara Prinţesei Elisabeta, în Dealurile Larsemann din Antarctica de Est, având următoarele coordonate: latitudine: 69°23'18.61" S şi longitudine: 76°22'46.2" E.
      Programele de cercetare derulate aici vizeaza în primul rând studii legate de poluare, biochimie icaţii în biotehncu aplologii din industria farmaceutică şi alimentară, hidrologie - prin studiul lacurilor din zonă, studii medicale, meteorologice, observaţii astro-climatice. Pentru analiză probele prelevate sunt trimise la laboratoarele din România.

Harta Antarctic
   

  • Facebook  • Bancnote

  • Bancnote

  • Diverse

  • Parteneri & Utile